2011. november 24., csütörtök

Minden szava igaz!

Ez ugyan egy fotóblog, de most mégsem egy újabb képpel, hanem egy linkkel jelentkezem. Az ezen hivatkozáson megtalálható írás minden szava igaz.

4 megjegyzés:

  1. Bizony igaz.
    A cikk csak a profi totósokra utal. Aki stockfotózással foglalkozik szerintem az is profi fotósnak számít, mert a képet olyan céllal készíti, hogy eladja.
    A hobbifotósokról nem esett szó, de szerintem az ők oldalukról nézve is pont olyan igazságtalan a képlopás mint a profik oldaláról. A hobbifotósnak is pont annyiba kerül a felszerelés, ő is meg kell tanulja azt kezelni, valamint a hozzá tartozó eszközöket, programokat, számítógépet stb., a fotózással időt tölt ami munkának tekinthető, csak ő kedvtelésből csinálja. De mihelyt valaki a hobbifotós képét jogtalanul letölti és pénzszerzés vagy bármi egyéb céllal felhasználja, nyomban értékes lesz a fotó, amely érték a fotóst illetné. Persze lehet mondani, hogy miért teszi közzé az ember a képeit, ha zavarja a képlopás. Lehet fotózni a fióknak is, de annak mi értelme van?

    VálaszTörlés
  2. Alapvetően természetesen igaz, amit írsz, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy
    - az amatőr általában olcsóbb felszerelést vásárol, mint a profi
    - a profinak ez a megélhetése, ettől függ az élete, tehát muszáj neki ezzel pénzt keresni.
    - az amatőrnek inkább szórakozás ez a dolog, emiatt ő nem is gondolkodik az esetek többségében abban, hogy pénzzé tegye a képeit.
    Ráadásul sokan pont emiatt, amikor (véletlenül) megkeresik, hogy mennyiért adja oda egy-egy képét, azt a választ adják, hogy nekik megtiszteltetés, ha valahol megjelenik egy képe és beéri egy kiadvánnyal maximum. Mondanom se kell, hogy ez mennyire káros azokra nézve, akik egy rakás költséget ölnek bele abba, hogy 1-1 kép elkészüljön.
    De úgy am-block igazad van természetesen, a képnek ára van (és tök mindegy az, hogy valaki a szabadidejében készítette vagy sem), és sokszor jóval több, mint amire a kedves megrendelő (vagy képlopó) gondol. Erre millió példát tudnék mondani. Sajnos azonban nem nagyon tudunk mit tenni a dolog ellen. A pénz nagy úr!
    A fióknak fotózni viszont valóban nem érdemes, hiszen ez egy olyan mutogatós műfaj.

    VálaszTörlés
  3. Az előző megjegyzésemben nem a profi fotósok ellen szóltam, hanem hobbifotósként a profik mellé állva a képlopók ellen. Remélem nem értettél félre.:-)

    VálaszTörlés
  4. Nem hát! :) Írtam is, hogy a lényeg tulajdonképpen a lopás. Az, hogy egy profinak ez nagyobb kárt okoz szintén nagyon fontos, de másodlagos. :)

    VálaszTörlés