2009. november 20., péntek

Ezüst erdő

Egyik utolsó képem, amelyet 13x18-as síkfilmre készítettem Alcsútdobozon. A kép Ortochromatikus filmre készült, ez adta meg a tónusvilágát.

8 megjegyzés:

  1. És mit jelent az, hogy Ortochromatikus? Ez nekem kimaradt eddig.
    Megkapó hangulata van ennek a szép alcsuti képnek, nekem szinte megjelennek mindenféle erdei élőlények megbújva itt-ott.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon nagy vonalakban:
    A filmek egyik fő alkotó eleme az emulzió. (Ez persze hibás elnevezés, hisz az emulzió folyékony, de ráragadt, pedig szuszpenziónak kéne hívni.) Az emulzió tartalmazza az ezüst halogenid kristályokat, amelyek fényérzékenyek. Ha ezeket csak úgy "natúrban" alkalmazzák, akkor azt lehet tapasztalni, hogy a vörös és a zöld (de leginkább a vörös) tartományra szinte semennyire sem érzékeny az anyag. (Ez az ortochromakus film). Ilyet használtak a kezdetekben. Ez nem teljesen hűen jeleníti meg a tónusvilágot, hiszen az UV és a kék tartományra fokozottan érzékeny. Ha jól tudom a múlt század elején jöttek arra rá, hogyha különböző festékanyagokat adnak az "emulzióhoz", akkor lehet a vörösérzékenységet növelni, és ezáltal a tónushelyességet pontosítani. A modern ff filmek kivétel nélkül pankromatikusak. Manapság -ha még használnak egyáltalán- az ortokromatikus filmet szinte kizárólag nyomdai levilágításokhoz alkalmazzák, esetleg művészeti célok jöhetnek még szóba.
    Remélem nem voltam túl bonyolult. :)

    VálaszTörlés
  3. Találtam még néhány linket, amelyek érdekesek lehetnek:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Pánkromatikus_film
    http://fotomult.c3.hu/comment_negativ.html

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem az alcsúti képeidet, a színeseket is, és az ilyen ortokromatikusakat is.

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus fotó János!
    Nagy öröm számomra, hogy még ilyen fotót is láthatunk, amely síkfilmes technikával készült. El tudom képzelni, milyen csodálatos és részletgazdag lehet eredetiben. Az sem lehetett rossz látvány amikor ezzel a kis masináddal vándoroltál az arborétumban! :)))) Nagyon szívesen elmennék veled ide egy közös fotózásra. Sokat tanulhatnék tőled. Nekem is van egy pár arborétumos fotóm. Lehet egyet fel is dobok a blogomra!
    Gratulálok: Laci

    VálaszTörlés
  6. Hangulatos kép. Még ősz, de a kidolgozás miatt már kicsit tél is.

    VálaszTörlés
  7. Teljesen érthető volt, köszönöm szépen, a linkeket is. Már megint okosabb lettem. :)

    VálaszTörlés
  8. Csudaszép...
    ... és köszönöm a látogatást!

    VálaszTörlés